Πως να φτιάξετε μια εταιρική ταυτότητα και να δυναμώσετε την επιχείρηση σας

Οι πετυχημένες επιχειρήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα (brand identity). Η μακροχρόνια διατύπωση στην αγορά και η παγκόσμια αναγνώριση που έχουν για παράδειγμα η Nike, το Starbucks και η Google, αποτελούν την απόδειξη της δύναμης του branding.

Για να δημιουργήσετε την εταιρική σας ταυτότητα απαιτείται η υλοποίηση μερικών σημαντικών βημάτων, τα οποία πρέπει να κάνετε στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του προϊόντος ή της επιχείρησης σας, προτού δημιουργήσετε το λογότυπο σας ή άλλα στοιχεία της επωνυμίας σας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι η επιχείρηση σας θα αποκτήσει μια αξιόλογη επωνυμία.

Αυτό το άρθρο θα σας κατευθύνει σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας μιας εταιρικής ταυτότητας σε κάθε στάδιο. Αρχικά, θα διευκρινίσουμε τον όρο και θα εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικός. Στη συνέχεια, θα περιγράψουμε τα στοιχεία που θα χρειαστείτε και ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε τη δική σας ταυτότητα. Θα σας δείξουμε επίσης ισχυρά παραδείγματα για να εμπνευστείτε.

Τι είναι η εταιρική ταυτότητα;

Ένα πετυχημένο branding εξαρτάται από την ύπαρξη μιας καλά διαμορφωμένης εταιρικής ταυτότητας, δηλαδή η δυνατή φωνή και η οπτική εμφάνιση μιας επωνυμίας που σχεδιάζεται με συγκεκριμένο τρόπο για να επικοινωνήσει τον στόχο της με το κοινό.

Η εταιρική ταυτότητα περικλείει το όραμα της επιχείρησης σας απεικονίζοντας το με τρόπο κατανοητό και το πιο σημαντικό με τρόπο που αγκαλιάζεται από το κοινό. Αποτελεί μέρος της συσχέτισης που θα κάνουν με την εταιρεία σας και με την πάροδο του χρόνου θα χτίσει την εμπιστοσύνη της επωνυμίας και θα ενισχύσει την αφοσίωση της, επηρεάζοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρική σας ταυτότητα αναφέρεται στα απτά στοιχεία που κάνουν την επωνυμία σας να φαίνεται και να ακούγεται με συγκεκριμένο τρόπο, όπως η επιλογή των χρωμάτων ή η χρήση της γλώσσας.

Γιατί είναι σημαντική η εταιρική ταυτότητα στην επιχείρηση σας;

Η επωνυμία σας δεν είναι απλώς ένα λογότυπο, είναι κάτι που ζει, αναπνέει και εξελίσσεται καθώς αναπτύσσεται η επιχείρηση σας. Μια καλά ανεπτυγμένη εταιρική ταυτότητα θα διακρίνει την επιχείρηση σας στα μάτια του κοινού σας. Θα κτίσει μια αίσθηση κατανόησης και αξιοπιστίας μεταξύ των πελατών σας, δημιουργώντας μια σύνδεση που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πίστη, αφοσίωση και μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Μόλις κατανοήσετε την προσωπικότητα της επωνυμίας σας, θα διευκολύνετε την ανάπτυξη της. Η εταιρική σας ταυτότητα είναι κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιείτε με συνέπεια ως αναφορά για τη στρατηγική της επωνυμίας σας, καθώς η επιχείρηση σας συνεχίζει να επεκτείνεται.

Μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα επηρεάζει την:

 • Αφοσίωση στους πελάτες
 • Σχετικότητα
 • Εσωτερική και εξωτερική εκπροσώπηση
 • Εμπιστοσύνη της επωνυμίας
 • Συνοχή της επωνυμίας
 • Απόκτηση νέων πελατών (φροντίζοντας παράλληλα τους υπάρχοντες)
 • Διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές

Τα στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας

Η εταιρική σας ταυτότητα μπορεί να αναλυθεί σε μεμονωμένα στοιχεία που θα πρέπει να είναι όλα συνεκτικά και ευθυγραμμισμένα το ένα με το άλλο. Φανταστείτε ένα νήμα που πλέκει τα στοιχεία της επωνυμίας σας και τα συνδυάζει κατάλληλα. Καθένα από αυτά έχει τον δικό του σκοπό και όλα χρησιμεύουν στη δημιουργία και τη διατήρηση της εταιρικής σας ταυτότητας:

 • Επωνυμία
 • Τόνος της φωνής
 • Λογότυπο
 • Παλέτα χρωμάτων
 • Τυπογραφία
 • Εικόνες

Επωνυμία (Brand Name)

Όσο και αν το όνομα σας αποτελεί μέρος της ταυτότητάς σας, μία επωνυμία πρέπει να μεταδίδει την προσωπικότητα, την αποστολή, τις αξίες και τη χροιά της επιχείρησης σας. Ορισμένες επωνυμίες είναι τόσο πετυχημένες που έχουν γίνει συνώνυμες με τα προϊόντα τους και αποτελούν μέρος του καθημερινού μας λεξιλόγιου. Για παράδειγμα, η αναφορά σε χαρτομάντηλα ως Kleenex, επιδέσμους ως Band-aids ή μπατονέτες ως Q-tips, είναι όλα παραδείγματα επιτυχημένων εμπορικών σημάτων που συνδέονται εγγενώς με τα προϊόντα τους και ενεργοποιούνται αμέσως στο άκουσμα της επωνυμίας.

Όταν φαντάζεστε μία επωνυμία, κρατήστε τις αξίες σας πάντα στην πρώτη γραμμή, λάβετε υπόψη την αγορά-στόχο (target market) σας και πραγματοποιήστε γλωσσική έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι το όνομα σας λειτουργεί σε κάθε πλαίσιο. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό μας άρθρο σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας εταιρικής ταυτότητας ή να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ονομάτων επιχείρησης (Βusiness name generator) για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Τόνος της φωνής

Αν η επωνυμία σας μπορούσε να μιλήσει, πώς θα ακουγόταν; Επίσημη; Απλή; Καθημερινή; Αστεία; Ενθαρρυντική; Ίσως όλα τα παραπάνω.

Ο τόνος της φωνής της επωνυμίας σας αναφέρεται στο είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείτε για την επικοινωνία σας με το κοινό. Μέσα από τη χρήση ενός σταθερού ύφους στο website σας, στο UX writing, στο μάρκετινγκ, στη συσκευασία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να προσωποποιήσετε την επωνυμία σας και να ενσωματώσετε ένα ξεχωριστό στυλ.

Η φωνή της επωνυμίας σας δεν αφορά μόνο στην επικοινωνία με υποψήφιους πελάτες, αλλά αναφέρεται και στην εσωτερική επικοινωνία με υπαλλήλους, συνεργάτες ή ενδιαφερόμενους φορείς. Διατηρώντας έναν συνεκτικό και σταθερό τόνο και γλώσσα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, θα διασφαλίσετε ότι όποιος αλληλεπιδρά με την επωνυμία σας θα αναγνωρίσει το ιδιαίτερο στυλ σας.

Λογότυπο

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν, το λογότυπο σας είναι το πρόσωπο του brand σας. Είτε προσλαμβάνετε ένα γραφίστα, είτε δημιουργείτε ένα δικό σας λογότυπο, χρησιμοποιήστε την εταιρική σας ταυτότητα ως σημείο αναφοράς για το σχεδιασμό του. Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα λογότυπο το οποίο το κοινό θα θυμάται και θα αναγνωρίζει αμέσως, επομένως βεβαιωθείτε ότι θα είναι μοναδικό στο είδος του και θα αποτυπώνει την ουσία της επιχείρησης σας.

Το λογότυπό σας πρέπει να ενσωματώνει την εταιρική σας ταυτότητα και να επαναλαμβάνει αυθεντικά τις βασικές σας αξίες. Χρησιμοποιώντας χρώμα, σχήμα και τυπογραφία για να επικοινωνήσετε την προσωπικότητα της επωνυμίας σας, αυτό το μικρό αλλά ισχυρό σύμβολο θα αντιπροσωπεύει την επιχείρηση σας σε κάθε στάδιο του branding. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις δημιουργικές ιδέες λογότυπων για έμπνευση.

Παλέτα χρωμάτων

Τα χρώματα του brand σας, αφήνουν μια μόνιμη εντύπωση στους πελάτες, επηρεάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με την επιχείρηση σας. Το Marketing 101: τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα, αναπτύσει την υποσυνείδητη ανταπόκριση στα χρώματα η οποία μπορεί να κινηθεί μέσα από μια γκάμα συναισθημάτων, από τον ενθουσιασμό ή την κομψότητα στη σοβαρότητα ή τη φιλικότητα — και η λίστα συνεχίζεται.

Εκτός από τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης απόχρωσης, τα επιλεγμένα χρώματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια σε όλα τα στοιχεία μάρκετινγκ του brand σας. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση χρωμάτων υπογραφής βελτιώνει την αναγνώριση της επωνυμίας κατά 80%—σκεφτείτε το συναρπαστικό κόκκινο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Coca-Cola ή την εμβληματική χρήση του λευκού από την Apple. Με τον καιρό, το κοινό θα συσχετίσει αυτήν την χρωματική παλέτα με την επιχείρησή σας και θα εξοικειωθεί με την επωνυμία σας.

Τυπογραφία

Όπως το ίδιο το περιεχόμενο, η γραμματοσειρά της επωνυμίας σας λέει μια δική της ιστορία. Αν και η επιλογή μιας γραμματοσειράς φαίνεται σαν μια ιδιαίτερη απόφαση, η τυπογραφία είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του σχεδιασμού της εταιρικής ταυτότητας.

Επιλέξτε ένα στυλ γραμματοσειράς που αντικατοπτρίζει ένα συνεκτικό μήνυμα και παραμένει στυλιστικά σύμφωνο με τα υπόλοιπα στοιχεία σας. Επίσης, σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να είναι διατεταγμένο το κείμενό σας, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές αρχές σχεδιασμού όπως η οπτική ιεραρχία, ο λευκός χώρος και η στοίχιση.

Εικόνες

Το οπτικό περιεχόμενο, όπως η φωτογραφία και οι εικόνες, μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε το μήνυμα σας και να βελτιώσετε τα σχέδια σας, καθιστώντας το έτσι ένα σημαντικό στοιχείο της εταιρικής σας ταυτότητας. Η φωτογραφία, για παράδειγμα, σας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείτε μια ιστορία, να προκαλέσετε ένα συναίσθημα ή να αποτυπώσετε μια διάθεση χωρίς την ανάγκη γραπτού λόγου. Έχοντας αυτό κατά νου, η επιλογή οπτικών στοιχείων που πραγματοποιούν το ουσιαστικό μήνυμα της επωνυμίας σας είναι το σημαντικότερο βήμα για να το μεταβιβάσετε στο κοινό σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει εικόνες που να είναι σχετικές, χωρίς αποκλεισμούς και να έχουν απήχηση στο κοινό-στόχο σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε πάντα ότι οι εικόνες σας είναι υψηλής ποιότητας και σωστά μορφοποιημένες για χρήση σε διάφορες πλατφόρμες, όπως οι αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα ή το έντυπο υλικό μάρκετινγκ.

Πώς να δημιουργήσετε μια εταιρική ταυτότητα

Η οικοδόμηση μιας εταιρικής ταυτότητας είναι μια επένδυση χρόνου, δημιουργικότητας και προσπάθειας. Όπως θα δείτε, είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να ασφαλίσετε όλες τις πτυχές γύρω από την επωνυμία σας και να αποφασίσετε με ποιον τρόπο θα τις μοιραστείτε με τον κόσμο. Χρησιμοποιήστε αυτό τον τρόπο ως οδηγό και σημείο εκκίνησης και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε το brand σας.

 • Διαμορφώστε την προσωπικότητα της επωνυμίας σας
 • Σχεδιάστε τα περιουσιακά στοιχεία της επωνυμίας σας
 • Δημιουργήστε έναν οδηγό στυλ της επωνυμίας σας
 • Δημιουργήστε την παρουσία της επωνυμίας σας
 • Μετρήστε την επιτυχία

1. Διαμορφώστε την προσωπικότητα της επωνυμίας σας

Πριν σκεφτείτε πως θα το παρουσιάσετε στον κόσμο, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του brand σας. Ακριβώς όπως εσείς και εμείς εκφραζόμαστε, με τον τρόπο που ντυνόμαστε, μιλάμε και ενεργούμε, η επωνυμία σας χρησιμοποιεί επίσης μοναδικά χαρακτηριστικά για να μεταφέρει το σκοπό και τους στόχους της. Δείτε πώς μπορείτε να δώσετε στην επωνυμία σας μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει:

Γράψτε την ιστορία της επωνυμίας σας

Τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε την επιχείρηση σας; Τι θέλετε να πετύχετε; Τι μπορείτε να προσφέρετε στην κοινότητα σας; Η ιστορία της επωνυμίας σας είναι η βάση για την οικοδόμηση μιας αυθεντικής αφήγησης που έχει απήχηση στο κοινό σας. Εάν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και να τις επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας, είναι πιο πιθανό να αισθανθούν σύνδεση με το προϊόν σας.

Καθορίστε τις βασικές αξίες της επωνυμίας σας

Ένα ισχυρό σύνολο αξιών διαμορφώνει την κουλτούρα που έχει χτιστεί γύρω από την επιχείρηση σας και αποδεικνύει ότι δείχνετε ενδιαφέρον σε περισσότερα παρά μόνο στις πωλήσεις. Είτε πρόκειται για δέσμευση στους πελάτες για την επιτυχία, είτε για πώληση προϊόντων υψηλής ποιότητας, το να έχεις μια γενική αίσθηση γύρω από το σκοπό, δίνει ακεραιότητα στην επωνυμία σου. Εμπλουτίστε τα περιουσιακά στοιχεία της επωνυμίας σας, με χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν αυτές τις αξίες και βεβαιωθείτε ότι όλες οι πτυχές της είναι συγχρονισμένες.

Ξεχωρίστε το εμπορικό σήμα σας

Φροντίστε να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας κάνοντας έρευνα αγοράς. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενημερωμένοι και να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλά στην αγορά. Αξιοποιήστε αυτή τη γνώση για να εμπνευστείτε από τους ανταγωνιστές σας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δημιουργείτε κάτι φρέσκο ​​και αυθεντικό.

Μέσω της έρευνας, μπορείτε να προσδιορίσετε τη θέση της επωνυμίας σας στην αγορά για να μετρήσετε τον ανταγωνισμό και να εντοπίσετε τι την κάνει μοναδική. Μια καλή μέθοδος για να το κάνετε αυτό στρατηγικά είναι η εκτέλεση της ανάλυσης SWOT (δυνάμεις, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές) για να κατανοήσετε σε βάθος τη θέση της επωνυμίας σας στην αγορά και στο μυαλό των καταναλωτών σας.

Γνωρίστε το κοινό σας

Η γνωριμία με το κοινό σας είναι ένας σημαντικός προάγγελος για την οικοδόμηση της εταιρικής σας ταυτότητας. Καθορίστε την αγορά-στόχο και αποφασίστε ποιο είναι το κατάλληλο κοινό για το brand σας. Δείτε με ποιον τρόπο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στις διαφορετικές μορφές σχεδίασης και επικοινωνίας και τι παρακινεί την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη των χρηστών.

2. Σχεδιάστε τα περιουσιακά στοιχεία της επωνυμίας σας

Έχετε ήδη καθορίσει τι είναι αυτό που κάνει την επωνυμία σας να ξεχωρίζει προσδιορίζοντας την προσωπικότητά της, στη συνέχεια αποδείξατε την αξία της δημιουργώντας μια ισχυρή φωνή και οπτική ταυτότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία της επωνυμίας σας είναι ένα σύνολο μοναδικών στοιχείων που βοηθούν το κοινό να τα διακρίνει ως κάτι αναγνωρίσιμο και ξεχωριστό.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα οπτικά στοιχεία της επωνυμίας σας περιλαμβάνουν λογότυπο, παλέτα χρωμάτων, τυπογραφία, φωτογραφία και brand name. Τα περιουσιακά στοιχεία της επωνυμίας μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ένα ιδιαίτερο σλόγκαν, μια συσκευασία, ακόμη και μουσική και ήχους που σχετίζονται με την εταιρεία σας.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κάθε περιουσιακό στοιχείο παίζει κάποιο ρόλο σε ολόκληρο το οικοσύστημα εξασφάλισης επωνυμίας και πώς επηρεάζουν το ένα το άλλο, θα σας επιτρέψει να σχεδιάσετε έχοντας σκοπό, ακεραιότητα και συνοχή.

3. Δημιουργήστε έναν οδηγό στυλ της επωνυμίας σας

Τώρα που αποφασίσατε πώς να εκπροσωπήσετε την επωνυμία σας, εδραιώστε αυτές τις ιδέες δημιουργώντας έναν οδηγό στυλ επωνυμίας. Ένας οδηγός στυλ θα περιγράφει κάθε στοιχείο της εταιρικής σας ταυτότητας και θα καθοδηγεί για πάντα όποιον αλληλεπιδρά με την επωνυμία σας. Διασφαλίζει ότι βρίσκεστε όλοι στην ίδια σελίδα όταν δημιουργείτε υλικό μάρκετινγκ παρέχοντας σαφείς λεπτομέρειες και οδηγίες.

Αν σκεφτείτε μελλοντικά, ένας οδηγός στυλ επωνυμίας θα σας φανεί χρήσιμος όταν κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές στο μέλλον. Οι τάσεις γύρω από το μάρκετινγκ αλλάζουν και η επιχείρηση σας ενδεχομένως θα επεκταθεί, επομένως είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα θέλετε να φρεσκάρετε το σχέδιο σας στο άμεσο μέλλον. Ένας οδηγός στυλ σας επιτρέπει να κάνετε προσαρμογές, ενώ εγγυάται σταθερή πίστη στον πυρήνα της εταιρικής σας ταυτότητας.

Ένα άλλο σενάριο στο οποίο ένας οδηγός στυλ επωνυμίας είναι χρήσιμος είναι εάν αναθέτετε σε τρίτους εργασίες γραφής ή σχεδίασης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι συνεργάτες σας θα έχουν μια εκτενή αναφορά η οποία υπαγορεύει τις βάσεις της εμφάνισης της επωνυμίας σας. Μπορείτε να εξερευνήσετε τη λίστα μας με παραδείγματα οδηγών στυλ τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

4. Δημιουργήστε την παρουσία της επωνυμίας σας

Ο Paul Rand, ένας γραφίστας που ειδικεύεται στα εταιρικά λογότυπα, είπε κάποτε: «Το σχέδιο είναι ο σιωπηλός πρεσβευτής της επωνυμίας σας». Ξεκινήστε να χτίζετε την παρουσία της επωνυμίας σας σχεδιάζοντας υλικά μάρκετινγκ τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε με τον κόσμο.

Αυτά περιλαμβάνουν πόρους που είναι απαραίτητοι για την προώθηση της επωνυμίας σας και την οικοδόμηση του κοινού σας:

 • Website
 • Συσκευασία
 • Επαγγελματικές κάρτες
 • Σχεδιασμός Email και Marketing
 • Μεσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Website

Η δημιουργία ενός website είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι μιας επιχείρησης. Μια διαδικτυακή τοποθεσία για το κοινό για να βρίσκει περισσότερες πληροφορίες για την επωνυμία σας, το website σας υπογραμμίζει την εταιρική σας ταυτότητα χρησιμοποιώντας ελκυστικό σχεδιασμό και ενημερωτικό κείμενο.

Καθώς το brand σας μεγαλώνει, βεβαιωθείτε ότι tο website σας όχι μόνο έχει την ίδια εμφάνιση, αλλά προσφέρει μια εμπειρία στον χρήστη που να ταιριάζει με αυτά που προσφέρετε. Για παράδειγμα, δημιουργήστε ένα blog για να μοιραστείτε τη φωνή του brand σας ή δημιουργήστε μια εφαρμογή που να παρέχει στους χρήστες σας μια επώνυμη εμπειρία για κινητά.

Επαγγελματική συμβουλή: Για να ενισχύσετε την επαγγελματική αντίληψη της επωνυμίας σας, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα domain name που να περιλαμβάνει το όνομα της επιχείρησης σας.

Συσκευασία

Εάν είστε brand που πουλάει αγαθά, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, να θυμάστε ότι οι πελάτες αγαπούν τη δημιουργική συσκευασία. Η συσκευασία λέει πολλά για την εταιρική σας ταυτότητα και έχει την ικανότητα να ικανοποιεί τους πελάτες προτού απολαύσουν αυτό που υπάρχει μέσα.

Σκεφτείτε έξω από το κουτί (Think outside the box). Παίζοντας με το υλικό, τις εικόνες και το κείμενο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα στυλ συσκευασίας που να αντικατοπτρίζει την οπτική ταυτότητα της επωνυμίας σας.

Η προσοχή ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες μπορεί να βοηθήσει πολύ στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αντιλαμβάνονται το brand σας. Σκεφτείτε τα σχήματα και τις φόρμες που χρησιμοποιείτε στη συσκευασία σας και πως αυτά ενισχύουν τόσο την οπτική γλώσσα όσο και το συνολικό μήνυμα του brand σας. Για παράδειγμα, ποιους τύπους υλικών χρησιμοποιείτε και ποιο σκοπό εξυπηρετούν στη συνολική εμπειρία του brand;

Επαγγελματικές κάρτες

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε έναν ψηφιακά εστιασμένο κόσμο αλλά οι επαγγελματικές κάρτες δεν παλιώνουν ποτέ. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας μαζί με το λογότυπο της επωνυμίας σας, μια επαγγελματική κάρτα είναι ένας φιλικός και επαγγελματικός τρόπος υπενθύμισης νέων επικοινωνιακών σχέσεων και προσθήκης στις υπάρχουσες επαφές.

Οι επαγγελματικές κάρτες μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και στυλ, επομένως ο σχεδιασμός μιας επαγγελματικής κάρτας που εκφράζει την ταυτότητα του brand σας δεν θα είναι πρόβλημα. Μπορείτε να εξερευνήσετε ιδέες επαγγελματικών καρτών και να δείτε παραδείγματα επωνυμιών που ενσωματώνουν δημιουργικά την ταυτότητα της επωνυμίας τους με αποτελεσματικό τρόπο και να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας με έναν γραφίστα.

Σχεδιασμός email και μάρκετινγκ

Το καλό μάρκετινγκ μέσω email είναι ένας στρατηγικός τρόπος για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας του brand σας, την προώθηση νέων προϊόντων και την αλληλεπίδραση με τους πελάτες. Οι υπηρεσίες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθιστούν δυνατό τον σχεδιασμό προσαρμοσμένων μηνυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επισημάνετε την ταυτότητα της επωνυμίας σας παντού.

Είτε τα email σας είναι διαφημιστικά είτε ενημερωτικά, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του σχεδιασμού της εταιρικής σας ταυτότητας, όπως το λογότυπό σας, τα χρώματα της επωνυμίας και τις γραμματοσειρές σας. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστείτε τη φωνή του brand σας, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ύφος για να τονίσετε το μήνυμα σας.

Θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα; Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια επαγγελματική διεύθυνση email για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι τόσο επαγγελματικά όσο και εκλεπτυσμένα και αναφέρετε την εταιρική σας ταυτότητα σε κάθε λεπτομέρεια.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανεξάρτητα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε, κάθε κανάλι προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση για την απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν επίσης το πλαίσιο, την προσωπικότητα και μια αίσθηση οικειότητας για το brand σας, αφού οι πελάτες αλληλεπιδρούν μαζί της σε καθημερινή βάση. Ο τόνος που ορίζετε με τη γλώσσα και τα γραφικά που χρησιμοποιείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να ενισχύουν την εταιρική σας ταυτότητα.

Ένα tweet, για παράδειγμα, μπορεί να είναι προσιτό, να μεταφέρει ειλικρίνεια και χιούμορ όταν δημιουργηθεί με γνώμονα την εταιρική σας ταυτότητα. Δίνοντας προσοχή στις οδηγίες κάθε πλατφόρμας—όπως το να γνωρίζετε τον αριθμό χαρακτήρων για τις αναρτήσεις σας, τα μεγέθη των εικόνων για τα προφίλ και τον συνολικό τόνο φωνής—θα βοηθήσετε την εταιρική σας ταυτότητα να λάμψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η προσκόλληση στις πλατφόρμες που είναι κατάλληλες για το brand σας θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά την εταιρική σας ταυτότητα. Για παράδειγμα, εάν το κοινό-στόχος σας είναι κυρίως στο TikTok, τότε αυτό είναι το μέρος που πρέπει να βρίσκεστε.

5. Μετρήστε την επιτυχία

Έχετε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσετε μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα, τώρα πως μετράτε την επιτυχία και το πιο σημαντικό, πως τη διατηρείτε; Γνωρίζουμε ότι το καλό branding έχει να κάνει με τα συναισθήματα και, ενώ ενδέχεται να μην μπορείτε να μετρήσετε άμεσα την αντιληπτή αξία τους, μπορείτε σίγουρα να παρακολουθήσετε το brand σας μέσω άλλων μετρήσεων.

Για αρχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wix Analytics για να κατανοήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά των επισκεπτών του ιστότοπου σας και να λάβετε αποφάσεις βάσει δεδομένων για να προχωρήσετε με την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα. Η αναγνώριση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η εταιρική σας ταυτότητα και τα περιουσιακά σας στοιχεία στις μεταβολές μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε στρατηγικά μελλοντικές καμπάνιες μάρκετινγκ ή πωλήσεις.

Μπορείτε επίσης να διεξάγετε έρευνες, να ελέγχετε φόρουμ ή να παρακολουθείτε σχόλια και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο περισσότερο βλέπετε τι λένε οι άνθρωποι για το brand σας, τόσο περισσότερο θα καταλαβαίνετε πως νιώθουν για αυτό. Αυτή είναι μια βασική πτυχή του brand management καθώς και τα μετέπειτα βήματα που θα κάνετε για να διατηρήσετε τη φήμη της επωνυμίας σας.

Το brand management σημαίνει επίσης να κοιτάτε προς τα μέσα και να διασφαλίζετε ότι η κουλτούρα και οι ενέργειες της εταιρείας σας αντικατοπτρίζουν την εταιρική σας ταυτότητα. Να είστε τολμηροί, αλλά έξυπνοι. Οι πελάτες και οι εργαζόμενοι εκτιμούν τις ιδιοσυγκρασίες όταν εξυπηρετούνται με διαφάνεια και συνέπεια.

Παραδείγματα εταιρικής ταυτότητας

Airbnb

Είτε πρόκειται για το αξιαγάπητο λογότυπο τους, τη φιλική προς τον χρήστη επαφή ή τα ειλικρινή μηνύματα, το Airbnb είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρικής ταυτότητας που έχει γίνει σωστά. Το Airbnb ιδρύθηκε το 2008, ξεκίνησε με μια απλή ιδέα: να αφήσει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα σπίτια και τους καναπέδες τους στους ταξιδιώτες. Η ιδέα, η οποία προφανώς εξελίχθηκε μαζί με το εμπορικό σήμα, οδήγησε το Airbnb να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η εταιρεία υποβλήθηκε σε αλλαγή επωνυμίας το 2017, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο πραγματικός πυρήνας της επιχείρησης τους ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τη φιλοξενία: είναι μια απόλυτη αίσθηση του ανήκειν. Δημιούργησαν το εμβληματικό σύμβολο του λογότυπου Belo και όπως εξηγούν εύγλωττα στο blog τους:

«Φυσικά, μια ταυτότητα είναι κάτι περισσότερο από σύμβολα. Έτσι, επανασχεδιάσαμε ολόκληρη την εμπειρία Airbnb για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτήν την κοινότητα. Το κοινό μας όραμα του ανήκειν είναι το νήμα που πλέκει κάθε σημείο επαφής του Airbnb. Έχουμε επανασχεδιάσει κάθε σελίδα της εμπειρίας χρήστη στο web και στα κινητά για να ζωντανέψει η νέα μας ταυτότητα. Τώρα έχουμε μια πλατφόρμα που αντικατοπτρίζει τα σχόλιά σας και η οποία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς συνεχίζουμε να ακούμε.»

Το βασικό στοιχείο από αυτό το παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Airbnb ακούει πραγματικά τους χρήστες του. Αυτός ήταν ο καταλύτης για την εξέλιξή τους, η οποία με τη σειρά της έκανε την επωνυμία τους πιο σχετική, αυθεντική και φυσικά, πιο επιτυχημένη.

LEGO

Ιδρύθηκε το 1932 έχοντας βάση τη φαντασία, τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και τη μάθηση, η LEGO είναι ένα παράδειγμα ενός brand που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Από την επωνυμία τους (που δημιουργήθηκε με δύο δανέζικες λέξεις «leg godt», που σημαίνει «παίζω καλά») μέχρι την αποστολή τους: «Inspire and develop the builders of future» (Εμπνέοντας και αναπτύσσοντας τους κατασκευαστές του αύριο») η μάρκα LEGO ενσωματώνει πλήρως τις αξίες τους, μέχρι κάθε μεμονωμένο μπλοκ.

Δεν είναι μόνο η εξοικείωση και η αξιοπιστία του προϊόντος τους ή η προσωπική σύνδεση που έχουμε τόσοι πολλοί από εμάς με αυτό το νοσταλγικό ακόμα μοντέρνο παιχνίδι, που διατηρεί τη δυναμική του. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης και με τη σειρά της αφοσίωση στην επωνυμία. Κάθε λεπτομέρεια των προσπαθειών τους στο μάρκετινγκ ενισχύει τις βασικές αξίες σε κάθε επίπεδο, κάτι που είναι απτό σε κάθε χρήστη LEGO, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ταυτότητα της επωνυμίας της LEGO είναι διαγενεακή, ελκυστική τόσο για νέους όσο και για ενήλικες, διαιωνίζοντας την αποστολή του brand τους.

Schedule your appointment with us to
discuss your next design project.

Call us or click the contact us button below to fill
a form and we will get right back to you.