Πώς να βρείτε μια καλή επιχειρηματική ιδέα και να την αναπτύξετε

Η δημιουργία μιας επιχειρηματικής ιδέας απαιτεί αποφασιστικότητα, προετοιμασία ακόμη και διαλογισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να βρείτε μια καλή ιδέα, ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να σας οδηγήσουν μέχρι εκεί.

Σε αυτό το μικρό άρθρο, θα βρείτε εννέα κάλες τεχνικές για να δημιουργήσετε μια επιχειρηματική ιδέα, βοηθώντας σας έτσι να ξεκινήσετε μια καινούργια επιχείρηση για την νέα χρονιά.

I never dreamed about success. I worked for it.
Estée Lauder

Εννέα τεχνικές που θα βρείτε στο άρθρο:

1. Μάθετε να διαλογίζεστε
2. Αναρωτηθείτε, «Τι θα υπάρχει μετά;»
3. Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες σας
4. Βελτιώστε μια υπάρχουσα επιχείρηση
5. Λύστε ένα πρόβλημα
6. Κατασκευάστε το ίδιο, αλλά φθηνότερο
7. Βρείτε μια ανάγκη
8. Αρχίστε να κάνετε έρευνα
9. Επινοήστε μια νέα υπηρεσία ή προϊόν

1.Μάθετε να διαλογίζεστε

Όταν έχουμε μια επιχειρηματική ιδέα, το μυαλό μας μπορεί να κάνει αμέτρητες σκέψεις και συχνά νιώθουμε ότι χάνουμε την μπάλα. Μέσω του διαλογισμού μπορείτε να πετύχετε να είστε λιγότερο αγχωμένοι, πιο ισορροπημένοι και πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της δημιουργικής διαδικασίας και την εύρεση ιδεών.

Η πρακτική του διαλογισμού δεν είναι μόνο απλή, αλλά είναι και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιο μοναστήρι ή σε έναν ακριβό προορισμό για να τον ξεκινήσετε. Χρειάζεστε έναν άνετο χώρο για να χαλαρώσετε και να αφιερώσετε χρόνο για να καθαρίσετε το μυαλό σας. Στη συνέχεια, πάρτε δύο ή τρεις βαθιές ανάσες πριν κλείσετε τα μάτια σας για 10 λεπτά. Αυτος είναι αρκετός χρόνος για να χαλαρώσετε.

2.Αναρωτηθείτε, «Τι θα υπάρχει μετά;»

Μερικές από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες είναι αυτές που μπορούν να προβλέψουν μια τάση, νέες τεχνολογίες ή αλλαγές. Αυτές οι ιδέες προέρχονται συχνά από το ερώτημα «Τι θα υπάρχει μετά;», εμπνέοντας μας έτσι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να εξελίξουμε το τρόπο σκέψης μας ως αποτέλεσμα.

Δειτε την Medium για παράδειγμα, μια πλατφόρμα blogging, η οποία ξεκίνησε το 2012 και παραμένει στην πρώτη γραμμή του blogging σήμερα. Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού Προϊόντων της Medium, Alexis Lloyd,  “Αν δημιουργήσετε κάτι τώρα, θα θέλατε να μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε συσκευή ή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Για παράδειγμα είχατε την ιδέα ότι το blogging θα είναι ο μηχανισμός περιεχομένου που θα υπάρχει για αρκετά χρόνια και οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, θα πρέπει απλώς να καταλάβουμε ποιο από αυτά θα αναδυθεί και θα είναι το επόμενο.” Συνοψίζοντας, η σκέψη γύρω απο τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ιδέας πρέπει να είναι η σύνδεση της με το παρόν και το μέλλον.

3.Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες σας

Η κατανόηση της δημιουργίας μιας επιχειρηματικής ιδέας δεν είναι δύσκολη. Μπορείτε να ξεκινήσετε αξιολογώντας τις δικές σας δεξιότητες και να δείτε αν μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε σε μια διαφορετική αγορά. Για παράδειγμα, το μάρκετινγκ και το σχέδιο, το σκάκι και τα οικονομικά ή η διδασκαλία και η γραφή κώδικα. Έχοντας ένα φάσμα διαφορετικών υπόβαθρων μπορείτε να διπλασιάσετε τις πιθανότητες σας να βρείτε την κατάλληλη ιδέα για την επόμενη σας επιχείρηση.

4.Βελτιώστε μια υπάρχουσα επιχείρηση

Μια αλάνθαστη στρατηγική για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση άμεσα, είναι να σκεφτείτε μια εταιρεία που θαυμάζετε και πως μπορείτε να βελτιώσετε αυτό που κάνει. Το ζητούμενο είναι να βρείτε ένα μοντέλο εταιρείας που έχει εκπληρώσει τους επιχειρηματικούς της στόχους και έχει κάνει πραγματική επιτυχία.

«Είναι πιο εύκολο όταν ξεκινάς μια εταιρεία να προσπαθείς να βελτιώσεις μια υπάρχουσα ιδέα», δήλωσε ο Paul B. Brown, συγγραφέας του βιβλίου «Just Start» το 2012. Έχοντας ένα καλό παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε, μπορείτε να αρχίσετε να συλλέγετε νέες ιδέες γύρω από την επιχείρηση του αγαπημένου σας επιχειρηματία. Εξάλλου, ο Milton S. Hershey δεν εφηύρε τη σοκολάτα, αλλά ήταν ο πρωτοπόρος στην παραγωγή κομματιών σοκολάτας, τα περίφημα Kisses, που μετέτρεψαν την εταιρεία Hershey’s σε μια από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σοκολάτας στον κόσμο.

5.Λύστε ένα πρόβλημα

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε νέες επιχειρηματικές ιδέες είναι να λύσετε ένα πρόβλημα. Από την κλιματική αλλαγή έως την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν υπάρχουν για αυτά ακόμη λύσεις.

Για παράδειγμα, χρειάζεται πραγματική καινοτομία για να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα. Η αποστολή του δημιουργού της Tesla, Elon Musk, είναι να προτρέψει τους πάντες να υιοθετήσουν βιώσιμες πηγές ενέργειας. Η σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla παράγει λιγότερο CO2 από τα αυτοκίνητα ορυκτών καυσίμων, οι μπαταρίες είναι σχεδιασμένες να διαρκούν περισσότερο και εν συνέχεια να ανακυκλώνονται. Ολόκληρος ο χώρος εργασίας του εργοστασίου της Tesla είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της βιομηχανίας στον πλανήτη όσον αφορά την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την Έκθεση ”Impact Report” του 2019.

6.Κατασκευάστε το ίδιο, αλλά φθηνότερο

Υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες των οποίων ο πυρήνας είναι ακλόνητος, αλλά η τιμή τους είναι τόσο ψηλή λόγω των καλών πελατών. Εάν μπορείτε να φτιάξετε ένα ισοδύναμο προϊόν υψηλής ποιότητας σε πιο χαμηλή τιμή, τότε είστε στο σωστό δρόμο για να γίνετε ένας σπουδαίος επιχειρηματίας.

Δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν μια μηχανή Nespresso, ωστόσο οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο εκτιμούν μια ωραία δόση καφεΐνης από έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο. Η σημερινή αγορά είναι γεμάτη με μια πληθώρα από μηχανές καφέ που παράγουν εσπρέσο σε προσιτές τιμές. Βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και να εξοικονομήσουν χρήματα, η δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων σε χαμηλότερη τιμή καλύπτει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

7.Βρείτε μια ανάγκη

Οι φυσιολογικές ανάγκες των ανθρώπων περιλαμβάνουν το φαγητό, το νερό, τον ύπνο και το σεξ. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να σκεφτείτε πως να δημιουργήσετε μια επιχειρηματική ιδέα ως απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ανάγκες.

Ενώ πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν κάτι συγκεκριμένο, δεν σημαίνει ότι έχει βρεθεί κάθε πιθανός τρόπος για την κάλυψη μιας ανάγκης. Πάρτε τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού ως παράδειγμα σαν μια από τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ωστόσο κάθε χρόνο περισσότερες εταιρείες λανσάρουν τη δική τους εκδοχή εμφιαλωμένου νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι επιχειρήσεις ικανοποιούν μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη.

8.Αρχίστε να κάνετε έρευνα

Η έρευνα για τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ιδέας δεν συμβαίνει με κάποια συγκεκριμένη σειρά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαβάσετε και να ερευνήσετε τον κλάδο στον οποίο προσπαθείτε να εισέλθετε. Μπορείτε να βρείτε ένα απλό ερευνητικό σχέδιο που να αναφέρει τους στόχους της έρευνας, όπως τη βελτίωση της αρχικής ιδέας και να περιλαμβάνει το είδος των πληροφοριών που θα χρειαστείτε για να συγκεντρώσετε, όπως για παράδειγμα τα είδη των προϊόντων ή των υπηρεσιών και τους ανταγωνιστές.

9.Επινοήστε μια νέα υπηρεσία ή προϊόν

Με τόσες πολλές εταιρείες να ανταγωνίζονται σε μια γεμάτη αγορά, στο τέλος της ημέρας, μένει κανείς να αναρωτιέται αν υπάρχει κάτι νέο να εφεύρει;

Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας είναι ο εντοπισμός μιας ανάγκης που δεν ικανοποιείται. Υπάρχουν πολλά δημιουργικά παραδείγματα εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις νέες ανάγκες της αγοράς στον κόσμο των εφαρμογών, όπου κάθε ανάπτυξη εφαρμογών βασίζεται στον ισχυρισμό της πώλησης μιας υπηρεσίας που θα μπορούσε να «αλλάξει τον κόσμο». Από τη φθηνότερη κοινή χρήση taxi έως την ταχύτερη παράδοση φαγητού, η Uber και η Wolt είναι από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του προϊόντος, πάρτε για παράδειγμα τη Sara Blakely την ιδρύτρια της εταιρείας SPANX, η οποία δημιούργησε ένα πρωτότυπο εσώρουχο όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έβλεπε τίποτα σαν το SPANX στα καταστήματα Η ανακάλυψη της έφερε επανάσταση στη βιομηχανία εσωρούχων έως σήμερα, το SPANX μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε γυναικεία ντουλάπα στις ΗΠΑ.

Schedule your appointment with us to
discuss your next design project.

Call us or click the contact us button below to fill
a form and we will get right back to you.